Tématem oceněné akce za rok 2023 v akademické kategorii bylo jídlo a pití od pravěku až po novověk s podtitulem „Jedli, pili, hodovali, na období nekoukali“. Desátý ročník akce uspořádali akademici, akademičky a studující z FF UK, ocenění si převzali 10. června 2024 v brněnském Anthroposu. Soutěž pořádá Archeologický ústav AV ČR, Ústav archeologie a muzeologie FF MU Brno a Moravské zemské muzeum Brno.
Na oceněném festivalu se mohlo téměř 1500 návštěvníků na patnácti stanovištích dozvědět více o stravování našich předků. Šlo například o historii výroby zmrzliny či sorbetu s praktickou ukázkou, ukázky originálů i replik keramiky a skla, stahování a porcování králíka pomocí pazourkového nože, pečení placek a vaření jídel podle starých receptů přímo na místě. Součástí programu byly již tradiční „archeologické jednohubky“, tedy krátké pětiminutové přednášky zaměřené na stravování a obživu. Promítal se také film o objevu pozůstatků „pravěkého prosného bylinného piva“ a pokusu o jeho výrobu. Desátý jubilejní ročník se tak stal velkým historickým „food festivalem“, na kterém mohli návštěvníci všechna připravená jídla – kaše, polévky, dezerty, placky, chleba a pomazánky, sorbet, „pravěká“ piva, „starověká“ vína a „středověký“ kvas – na místě ochutnat.
Mezinárodní den archeologie uspořádal Ústav pro archeologii FF UK ve spolupráci s Ústavem pro klasickou archeologii FF UK a Českým egyptologickým ústavem FF UK. Podíleli se na něm také doktorand etnologie a kulturní antropologie na FF UK Milan Svoboda, Hrdličkovo muzeum člověka Přírodovědecké fakulty UK, Filosofický ústav AV ČR (projekt Alchymie vůní), Východočeské muzeum v Pardubicích, minipivovar Lesia Brewery a perníkářka a absolventka FF UK dr. Dana Holmanová. Svými historickými rekonstrukcemi přispěli skupiny Teuta Ganna z.s., Projekt Marobudum, Ludwigs Franken a Sköll reeanactment.
Další ročník Mezinárodního dne archeologie proběhne v sobotu 12. října 2024 na FF UK a tématem budou řemesla.












Foto: Lucie Novotná