Mezinárodní kreditová mobilita

Jedná se o mobility studentů a zaměstnanců z a do partnerských zemí mimo klasický Erasmus+. V rámci výzvy se žádá o projekt podávaný na konkrétní zemi a konkrétní univerzity v rámci různých regionů.

Více informací pro žadatele (zástupce kateder) o mobility mimo EU najdete zde.

Aktuální projekty

Bosna a Hercegovina

Katedra jihoslovanských a balkanistických studií

Mgr. Sandra Vlainić – sandra.vlainic@ff.cuni.cz

  • University of Sarajevo
  • University of East Sarajevo
  • University of Banja Luka

Izrael

Katedra Blízkého východu

Bc. Karolína Kotalová – karolina.kotalova@ff.cuni.cz; PhDr. Milan Žonca, Ph.D. – milan.zonca@ff.cuni.cz

  • Bar Ilan Universiy
  • Hebrew University

Výběrové řízení

Výběrové řízení na výjezdy studentů je v kompetenci katederního koordinátora katedry nebo ústavu, kterému byl konkrétní projekt přidělen.

Požadavky pro výběrová řízení na FF UK (obecně):
  • Stručný životopis (v českém jazyce, pokud základní součást neurčí jinak)
  • Motivační dopis (určí si základní součást, zpravidla v jazyce, ve kterém budete studovat v zahraničí)
  • Doklad o jazykové způsobilosti (úroveň v jazyce výuky by měla být alespoň B2)
  • Výpis studijních výsledků (Transcript of Records, student si vygeneruje v SIS)
  • Další kritéria – základní součást rozhodne o tom, zda výběrové řízení bude rozšířeno o další požadavek např. ústní pohovor, odborné aktivity atp.
Hodnotící kritéria výběrového řízení:

Formální – zda student zaslal všechny požadované dokumenty v termínu stanoveném základní součástí

Bodové ohodnocení:

  • Stručný životopis (1-5b) 
  • Motivační dopis (1-5b) 
  • Jazyková způsobilost (1-5b) 
  • Studijní průměr dle SIS (1-5b) 
  • Další kritérium (1-5b) 
5 b1,0 – 1,25
4 b1,26 – 1,50
3 b1,51 – 2,0
2 b2,10 – 2,50
1 b2,51 – 3,0
0 b3,10 -…

 Pro výběr studenta je nutné získat minimálně 50% bodů.

Před výjezdem

Před tím, než vyjedete na svůj pobyt, je potřeba vyřídit několik dokumentů na FF UK i na zahraniční univerzitě.

Dokumenty pro zahraniční univerzitu:

Zjistěte si (emailem, na stránkách partnerské univerzity), jaké dokumenty chce zahr. univerzita poslat a zkontrolujte si jejich deadline, abyste je poslali včas. Zpravidla vám cca do měsíce od nominace přijde informační email ze zahr. univerzity. 

Dokumenty pro FF UK:

Learning Agreement (pro studijní pobyt) – ke stažení zde

Traineeship Agreement (pro praktickou stáž) – ke stažení zde

Tento dokument slouží jako vaše přihláška k Erasmu u nás na UK. V aplikaci vyplníte do své přihlášky všechny potřebné údaje.

Data v přihlášce
  • si nastavíte od začátku orientačního týdne na zahr. univerzitě (popř. začátku semestru) do konce zkouškového období. Pokud je na univerzitě přípravný jazykový kurz, tak jej můžete do těchto dat také zahrnout (zpravidla bývá cca měsíc před začátkem semestru).
Studijní plán/ plán praxe

Studijní pobyt:

  • do první tabulky vyplníte předměty, které budete chtít studovat na zahr. univerzitě
  • do druhé tabulky vyplníte předměty, které si za ně budete chtít nechat na FF UK uznat (tyto předměty si zapište do SISu)
Počet kreditů
  • za předměty, které budete plnit v zahraničí, byste měli získat za jeden semestr 30 kreditů nebo pět předmětů nezávisle na počtu kreditů. Pokud budete psát na pobytu bakalářskou práci, můžete přivézt jen 20 kreditů nebo tři předměty a pokud diplomovou práci, tak 15 kreditů nebo tři předměty nezávisle na počtu kreditů. Pokud vyjíždíte v doktorandském studiu, potom stačí splnit jeden předmět nezávisle na počtu kreditů.

Pokud budete žádat o slevu kreditů kvůli psaní závěrečné práce, požádejte svého vedoucího práce, aby napsal na ZO poslal potvrzující email na erasmusout@ff.cuni.cz a tamtéž také pošlete potvrzení o zadání práce do SISu (nejpozději do vašeho odjezdu, a to např. pomocí screen shotu nebo formuláře, který odevzdáváte na Studijní oddělení).

Termín odevzdání studijního plánu: 
do 31. května pro vyjíždějící na ZS a celý rok a do 31. října pro vyjíždějící na LS.

Praktická stáž:

  • se zahraničním tutorem zkonzultujte plán praxe a zaneste do přihlášky
Potvrzení Learning Agreementu/Traineeship Agreementu
  • vyplněnou přihlášku podepište, nechejte podepsat Vaším katederním koordinátorem a zašlete k finálnímu podpisu do zahraničí
  • podepsanou přihlášku zašlete na erasmusout@ff.cuni.cz

Eurový účet v bance

K tomu, aby vám mohlo být zasláno stipendium, je třeba si založit eurový účet. Účet musí být založen u banky se zastoupením v rámci České Republiky. Jakmile budete mít účet založen, zapište si jeho číslo a všechny potřebné údaje do kolonky Finance v přihlášce v aplikaci.

Jako potvrzení o výjezdu na Erasmus+ pro banku slouží váš Learning Agreement podepsaný paní proděkankou pro studium.

Rozhodnutí děkana o přidělení stipendia

Po odeslání všech potřebných dokumentů zahraniční univerzitě by vám měl (emailem, poštou) přijít tzv. akceptační dopis (Letter of Acceptance, Letter of Admission, Attandance Letter), který přepošlete na ZO FF. Doručíte ZO FF (elektronicky) také Learning Agreement podepsaný zahraniční univerzitou.

Před tím, než odešlete na ZO FF akceptační dopis, zkontrolujte si, zda data která jste zadali do Vaší přihlášky v aplikaci sedí s daty v akceptačním dopisu. Pokud ne, spolu s akceptačním odpisem pošlete do emailu také informaci o změně dat.

Po obdržení těchto dokumentů Vám vygenerujeme rozhodnutí děkana, které Vám podepsané nahrajeme do SISu (do záložky „Písemnosti“). Zde zkontrolujete správnost dokumentu a poté se vzdáte práva na přezkoumání rozhodnutí.

Účastnická smlouva

Poté, co vám bude vygenerováno rozhodnutí děkana, připraví v Evropské kanceláři na rektorátu účastnickou smlouvu, která je zároveň posledním dokumentem, který je třeba před výjezdem vyřídit. Jakmile pro vás bude smlouva připravena, tak vám přijde z Evropské kanceláře zvací email. K podpisu smlouvy budete s sebou potřebovat Learning Agreement, akceptační dopis a rozhodnutí děkana o přidělení stipendia.

Pokud se nebudete moci dostavit k podpisu účastnické smlouvy osobně, je možné za sebe poslat někoho s plnou mocí – ke stažení zde (nemusí být ověřená).

Po podpisu účastnické smlouvy Vám nejpozději do dvou týdnů přijde na váš eurový účet stipendium na celý jeden semestr najednou.

Pojištění do zahraničí si zajišťujete sami.

Během pobytu

Jak si můžu změnit studijní plán?

V části „During the Mobility“ napíšete předměty, které chcete do plánu přidat nebo odebrat. Learning Agreement zašlete svému katedernímu koordinátorovi v kopii s erasmusout@ff.cuni.cz k potvrzení (stačí emailové potvrzení).

Po návratu

Confirmation of Study Periodke stažení zde

Tento formulář slouží k potvrzení délky pobytu v zahraničí a je nutné si jej ke konci svého pobytu na zahraniční univerzitě nechat potvrdit tamním koordinátorem. Do 10 dnů od Vašeho návratu nám jej, prosím, doručte na Zahraniční oddělení FF. Je možné použít formulář náš i zahr, univerzity. Tento dokument je nutné odevzdat v originále nebo skenem zaslaným přímo zahraničním koordinátorem na erasmusout@ff.cuni.cz.

Transcript of Records/Traineeship Certificate

Posledním dokumentem, který je nutné po příjezdu zaslat na erasmusout@ff.cuni.cz, je Transcript of Records (výpis výsledků z Vašeho studijního pobytu v zahraničí) nebo v případě praktické stáže Traineeship Certificate, který slouží jako hodnocení stáže. Je možné, že vám bude doručen až po Vašem návratu.

S tímto dokumentem si zajdete za svým koordinátorem na katedře a ten vám zapíše vaše studijní výsledek dosažené v zahraničí. Ekvivalenty k předmětům z jiné, než domácí katedry, si nechejte uznat na katedře, které daný předmět přísluší (po předchozí domluvě před výjezdem).