Filozofická fakulta UK otevře programy vedoucí k zisku mikrocertifikátu

Nová forma vzdělávání vzniká v rámci Evropy v souvislosti s dynamickým vývojem pracovního trhu a rychlými změnami v technologiích a ve společnosti. Umožní jednotlivcům rozšířit své znalosti, zvýšit kvalifikaci a posílit kompetence podle aktuálních potřeb. Koncept zavedení programů s mikrocertifikáty byl na úrovni České republiky řešen všemi veřejnými vysokými školami v rámci Národního plánu obnovy. Dílčí výstupy projektu a zahraniční zkušenosti s mikrocertifikáty byly představeny na konferenci Mikrocertifikáty v českém vysokoškolském prostředí, která proběhla na půdě Univerzity Karlovy 6. prosince 2023. Koncept byl prezentován také v rámci mezinárodního fóra CZEDUCON 2023.

Kurzy jsou určené jak pro veřejnost, tak i pro studující. Veřejnost si účast na kurzech hradí v plné výši a účastníci se do nich budou přihlašovat elektronicky. Pro studenty FF UK a jiných fakult Univerzity Karlovy budou v jednotlivých kurzech nastaveny individuální podmínky pro přihlášení i pro platbu.

První kurzy, které budou na FF UK realizovány, vznikaly za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Národního plánu obnovy v rámci projektu Transformace VŠ na UK (reg. č. NPO_UK_MSMT-16602/2022) od června roku 2022, všechny prošly pilotním ověřováním a jejich registrace byla schválena Radou pro vnitřní hodnocení Univerzity Karlovy.

V zimním semestru se budou konat následující kurzy:

Garantem kurzu Základy digital humanities, který má rozsah 5 ECTS, je Mgr. Ondřej Tichý, Ph.D., z Ústavu anglického jazyka a didaktiky FF UK. Kurz se zaměřuje na rozšiřování kompetencí v problematice digital humanities, nabízí základní pohled na tuto problematiku i začátečníkům a je otevřen jak posluchačům z řad veřejnosti, tak studujícím UK. Kurz je orientovaný prakticky – pro povolání v oblastech neučitelské pedagogiky a mediálních a komunikačních studií – ale je určen pro všechny profese, kterých se týká práce s digitálními texty, digitalizace textů, jejich analýza či zpracování. Mezi takové profese mohou patřit např. archiváři, žurnalisté a tiskoví mluvčí, editoři, zaměstnanci v IT oblasti, datoví analytici a další.

Dalším realizovaným kurzem bude Komunitní tlumočení v jazykové kombinaci čeština – ruština, jehož garantkou je Mgr. Ing. Maria Molchan, Ph.D., z Ústavu translatologie FF UK. Kurz Komunitního tlumočení v jazykové kombinaci čeština – ukrajinština nabízíme samostatně anebo v kombinaci s Podpůrným jazykovým kurzem.

Kurzy komunitního tlumočení jsou oba v rozsahu 3 ECTS a jsou vhodné pro komunitní tlumočníky, interkulturní pracovníky či tlumočníky „dobrovolníky“. Předpokladem jsou jazykové znalosti na vysoké úrovni – rodný jazyk (čeština nebo ukrajinština nebo ruština) na úrovni C2 a cizí jazyk (ukrajinština nebo ruština nebo čeština) na úrovni B2.

U ukrajinštiny máme rozšířenou nabídku pro ty, kteří si chtějí prohloubit své jazykové dovednosti a současně získat znalosti o reáliích současné ukrajinské společnosti a kultuře. Pro ně je připraven kurz Komunitní tlumočení v jazykové kombinaci čeština – ukrajinština a Podpůrný jazykový kurz v celkovém rozsahu 5 ECTS. V rámci tohoto kurzu předchází Tlumočnickému kurzu (3 ECTS) přípravná jazyková část, tzv. Podpůrný jazykový kurz (2 ECTS), jehož garantkou je doc. Tetiana Sverdan, CSc., z Ústavu východoevropských studií FF UK. Přijímáni budou účastníci s jazykovými znalostmi na vysoké úrovni – rodný jazyk (čeština nebo ukrajinština) na úrovni C2 a cizí jazyk (ukrajinština nebo čeština) na úrovni B1. Hlavní důraz je v Podpůrném jazykovém kurzu kladen na rozvoj odborné slovní zásoby, stylistických poznatků a dovedností nutných pro správné používání jazykových prostředků v procesu tlumočení.

Na webu univerzitního Centra celoživotního vzdělávání pak můžete již nyní najít přehled všech programů s mikrocertifikátem, které byly schváleny Radou pro vnitřní hodnocení a které jsou v rámci Univerzity Karlovy registrovány.


Použité zdroje

https://cczv.cuni.cz/CCZV-521.html
Mikrocertifikáty ve vzdělávání. MU je zavádí jako jedna z prvních v Evropě | Události | em.muni.cz


Související články