Muzejní studia na Filozofické fakultě UK mají za sebou první rok výuky

Vzhledem k tomu, že byl studijní program od počátku koncipován jako profesní, je velký důraz kladen na praktickou stránku. Nejenže významnou část povinně volitelných předmětů tvoří praxe, i v dalších předmětech jsou studující konfrontováni s praktickými zkušenostmi prostřednictvím vyučujících z praxe. Mezi ně patří jak zkušení kurátoři, tak i ředitelé významných muzejních institucí. Praxe se týkají témat, jako je například kurátorství, výstavnictví či projektové řízení. Program tak propojuje teoretickou znalost s praktickou zkušeností.

Muzejní studia jsou otevřena uchazečům z různých oborů. Svět paměťových institucí totiž nezahrnuje pouze témata z historie či humanitních věd, ale uplatnění zde najdou i přírodní vědy, chemie či management.

Program rovněž sleduje aktuální mezinárodní trendy a již v prvním roce zde přednášeli i zahraniční odborníci z USA nebo Německa. To je mimořádně důležité pro budoucí uplatnění absolventů, které není pouze v muzejních institucích, ale obecně v celém prostředí kultury, státní správy nebo neziskových organizací.

O Muzejních studiích se můžete dozvědět více v rozhovoru s vyučující programu dr. Ninou Wanča z Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK, na webových stránkách Ústavu českých dějin FF UK nebo na facebookové stránce programu.

Studijní program vznikl za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Národního plánu obnovy v rámci projektu Transformace VŠ na UK (reg. č. NPO_UK_MSMT-16602/2022).

Foto: Aleš Vopat


Související články