Mezinárodní den archeologie na FF UK se umístil na druhém místě v soutěži Zlatý mamut za nejlepší výsledky v popularizaci archeologie

Na oceněném festivalu se mohlo téměř 1500 návštěvníků na patnácti stanovištích dozvědět více o stravování našich předků. Šlo například o historii výroby zmrzliny či sorbetu s praktickou ukázkou, ukázky originálů i replik keramiky a skla, stahování a porcování králíka pomocí pazourkového nože, pečení placek a vaření jídel podle starých receptů přímo na místě. Součástí programu byly již tradiční „archeologické jednohubky“, tedy krátké pětiminutové přednášky zaměřené na stravování a obživu. Promítal se také film o objevu pozůstatků „pravěkého prosného bylinného piva“ a pokusu o jeho výrobu. Desátý jubilejní ročník se tak stal velkým historickým „food festivalem“, na kterém mohli návštěvníci všechna připravená jídla – kaše, polévky, dezerty, placky, chleba a pomazánky, sorbet, „pravěká“ piva, „starověká“ vína a „středověký“ kvas – na místě ochutnat.

Mezinárodní den archeologie uspořádal Ústav pro archeologii FF UK ve spolupráci s Ústavem pro klasickou archeologii FF UK a Českým egyptologickým ústavem FF UK. Podíleli se na něm také doktorand etnologie a kulturní antropologie na FF UK Milan Svoboda, Hrdličkovo muzeum člověka Přírodovědecké fakulty UK, Filosofický ústav AV ČR (projekt Alchymie vůní), Východočeské muzeum v Pardubicích, minipivovar Lesia Brewery a perníkářka a absolventka FF UK dr. Dana Holmanová. Svými historickými rekonstrukcemi přispěli skupiny Teuta Ganna z.s., Projekt Marobudum, Ludwigs Franken a Sköll reeanactment.

Další ročník Mezinárodního dne archeologie proběhne v sobotu 12. října 2024 na FF UK a tématem budou řemesla.

Foto: Lucie Novotná


Související články