Na Veletrhu vědy představí svůj výzkum vědkyně a vědci z Filozofické fakulty UK

Populárně naučný veletrh, který se zabývá vědou v jejích různých podobách, se koná od 30. května do 1. června 2024 v PVA EXPO Praha. Za FF UK letos nabídnou program Fonetický ústav, Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií a Ústav hudební vědy. Vstup je zdarma.

Fonetický ústav FF UK | Zvuky řeči (téměř) všemi smysly

30. května, celý den

Věděli jste, že můžete v reálném čase pozorovat, jak se uvnitř úst během mluvení pohybuje váš vlastní jazyk? Přijďte si to ověřit na naše stanoviště s ultrazvukem. Najdete tu i další hrátky – můžete si například vyzkoušet, jaké divy se dají dělat s melodií hlasu. A co si poslechnout, jak mluví česky cizinci? Které české hlásky jsou pro ně těžké?

Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií FF UK | Kvíz: Pravda-nepravda

31. května, dopoledne

Dokážete se v dnešní době orientovat v informacích? Jste schopni rozlišit pravdu od nepravdy? Jak se vyvarovat dezinformacím, demagogii, fake news, deep fake a dalším?

Ústav hudební vědy FF UK | Zvuk, gender, identita

31. května, odpoledne

Zástupci z Ústavu hudební vědy FF UK návštěvníkům představí novou publikaci Zvuk, gender, identita: Studie ke kulturní analýze hudby (Karolinum). Jedná se o první kolektivní monografii o kulturní analýze hudby v češtině, která teoretizuje podoby současné hudební kultury ve střední a východní Evropě (Česko, Slovensko, Ukrajina a Rusko).


Související články