Ústav řeckých a latinských studií FF UK uspořádal další ročník latinské olympiády

Celostátní kolo soutěže v latině pro středoškoláky Certamen Latinum se uskutečnilo 4. dubna 2024 v prostorách Domu U Zlatého prstenu, které propůjčilo Muzeum města Prahy. Finále se zúčastnilo jednadvacet soutěžících ve dvou kategoriích z různých krajů České republiky. Pořadateli z FF UK jsou dr. Martina Vaníková, dr. Bořivoj Marek a Eva Zezulková z Ústavu řeckých a latinských studií.

Letošní téma soutěže se inspirovalo právě probíhající expozicí Praha Karla IV. v Domě U Zlatého prstenu, kde se finále uskutečnilo. Soutěžící měli za úkol v „Pergamena vultus Caroli IV“, neboli na profilu Karla IV. na sociální síti najít odpovědi na rozličné otázky. K dispozici měli seznam jeho přátel, fotky, komentáře, události, skupiny a další. Pátrali tak například po Karlově datu narození, jeho koníčcích a titulech, ale také po nevážných detailech z hypotetických diskuzí s přáteli – kdo se těšil na jeho svatbu nebo kdo upekl zajíce.

Na prvních třech místech se umístili:

A (nižší kategorie)

  1. Anežka Navrátilová (Gymnázium Ústavní, Praha)
  2. Gabriela Havlíčková (Gymnázium Velké Meziřící)
  3. Pavel Hanák (Gymnázium Brno-Bystrc)

B (vyšší kategorie)

  1. Martin Císař (Křesťanské gymnázium, Praha)
  2. Richard Musil (Biskupské gymnázium, Brno)
  3. Ema Kazimírová (Arcibiskupské gymnázium, Praha)

Událost zaznamenal také Český rozhlas, který zařadil do svého vysílání dva příspěvky ze soutěže – reportáž na Radiožurnálu (minutáž 15:19) a živý vstup na Plus (minutáž 13:51).

Na přípravě soutěže spolupracoval s Ústavem řeckých a latinských studií FF UK také Ústav klasických studií Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Ceny do soutěže věnovali nakladatelství ARGO, Jednota klasických filologů, Filozofická fakulta UK a Univerzita Karlova.


Související články