Poznejte Latinskou Ameriku na Ibero-americkém týdnu

Středisko ibero-amerických studií FF UK zve zájemce na Ibero-americký týden, který se uskuteční 9.–13. května na různých místech v Praze. Těšit se můžete na sérii přednášek a workshopů s českými i zahraničními experty.

Ibero-americký týden je celorepubliková akce, která rozšiřuje povědomí o Latinské Americe a tím se snaží utužovat její vztahy s Českou republikou. Zapojila se do něj řada českých institucí a univerzit, včetně Univerzity Karlovy, která se na konci loňského roku stala klíčovým partnerem Universidad de Chile v podpoře mezinárodního vzdělání a výzkumu i tzv. třetí roli univerzity.

Na Filozofické fakultě UK akci zastřešuje Středisko ibero-amerických studií, kde vyučuje i expert na Latinskou Ameriku, Josef Opatrný. V úvodní části programu jménem „Los Bicentenarios de los procesos de Independencia del Brasil, Perú y México“ bude on a zahraniční historici Helio Franchini Neto a Juan Carlos Estenssoro diskutovat při příležitosti dvoustého výročí politických procesů v Brazílii, Peru a Mexiku, které vedly k jejich nezávislosti.

Posluchači se také mohou těšit na workshop „Luštění mayských hieroglyfů“, kde si je účastníci mohou sami vyzkoušet rozluštit, nebo na přednášku o posvátných rituálech současného Mexika a aztéckém tanci, na kterou rovněž navazuje praktická část.

Nechybí ani politické okénko formou debaty u kulatého stolu „Ústup, stagnace či krize demokracie v Latinské Americe?“, upozornění na aktuální environmentální téma „Boj za půdu a za klima: Enviromentální aktivismus původních obyvatel*ek Latinské Ameriky“ nebo historická přednáška o známých i neznámých českých cestovatelích Latinské Ameriky.

Událost na Facebooku s kompletním programem

 

 

 


Související články